| Filosofi Ludvig Wittgenstein vertasi todellisuuden ja kielen suhdetta kuvan ja tapahtuman suhteeseen. Aina kuva ei ole tarkka kopio tapahtumasta tai maisemasta. Miten kuvan epätarkkuus jättää mahdollisuuksia tulkinnoille avoimeksi? Kuinka tarkan kuvan todellisuudesta tiede piirtää? Mitä jää avoimeksi? Kuinka teoriat täyttävät tiedon aukkoja? |
Kappaleen keskeisiä käsitteitä
demarkaatio-ongelma tieteen tuntomerkit kausaalisuus induktio looginen empirismi falsifiointi verifiointi hermeneutiikka hermeneuttinen kehä rationalismi empirismi subjektiivinen idealismi apriorinen tieto aposteriorinen tieto
Immanuel Kant Ylen elävä arkisto David Hume ja Thomas Reid. Kausaliteetin ongelma (audio). Ylen elävä arkisto
Tehtäviä
Etsi kehäpäätelmiä (väittelyväline 7, s.14) lehtiartikkeleista.
Tutustu linkkilistan avulla hermeneutiikan (s.85) pääkäsitteisiin. Mitä ilmiöitä me tulkitsemme vääjäämättä hermeneuttisessa kehässä? Jäävätkö jotkin ilmiöt hermeneuttisen kehän ulkopuolelle?
Mitä yhteyksiä löydät hermeneuttisen kehän ja Kantin tieto-opin (s.90) välillä?
Väittelynaiheita
Tietoisuus on illuusio, aivot ovat todellisuus. Harhoista voi vapautua. Kun tarpeeksi moni uskoo valheeseen, siitä tulee totta. Internet ennemmin vahvistaa harhoja kuin auttaa löytämään totuutta. Taide on valhe, joka paljastaa totuuden (Pablo Picasso).
Kappaleeseen Tieteenfilosofia liittyviä yo-kysymyksiä 1) Ajattelun tiedollisiksi hyveiksi sanotaan kriittisyyttä, selkeyttä, johdonmukaisuutta, ristiriidattomuutta, kattavuutta ja järjestelmällisyyttä. Miksi nämä hyveet ovat arvokkaita, ja miten ne toteutuvat tietoyhteiskunnassa? (aineistoa kirjan sivuilta 82-83)
|